Arbeidsveiligheid is méér dan de wet naleven, het is een kwestie van ethiek. De meest recente Monitor Arbeidsongevallen van de Inspectie SZW laat zien dat er op het gebied van veilig werken nog veel te verbeteren valt.

Arbeidsveiligheid is méér dan de wet naleven, het is een kwestie van ethiek. De meest recente Monitor Arbeidsongevallen van de Inspectie SZW laat zien dat er op het gebied van veilig werken nog veel te verbeteren valt. Elke dag vinden gemiddeld nog meer dan tien ernstige incidenten plaats. Bij deze zware ongelukken is vaak sprake van werk op hoogte, in of langs het water of in besloten ruimten. Risicovolle werkplekken, waar je desondanks veilig aan de slag kunt. Mits werkgevers hun personeel goed trainen en de juiste voorzorgsmaatregelen nemen.

Vele omgevingen, dezelfde uitdaging.

Advies nodig?

Rope Access: voor moeilijk bereikbare plaatsen.

Advies nodig?

Risico’s beheersbaar maken

Silo’s, rioolstelsels, petrochemische installaties, windmolens, booreilanden, daken: je hoeft niet veel fantasie te hebben om een werkomgeving te bedenken die risico’s met zich meebrengt. Toch zijn die risico’s doorgaans goed te beheersen. Bij R3B Safety & Rescue, onderdeel van de Eurosafe Group, werken we elke dag aan een veilige werkomgeving voor onze opdrachtgevers. Wij verzorgen trainingen, leveren persoonlijke beschermingsmiddelen en hebben zelfs reddingsteams paraat staan voor potentieel gevaarlijke arbeidssituaties. En we beschikken bij R3B zelf over goedgetrainde mensen die bij complexe werkzaamheden door onze opdrachtgevers kunnen worden ingehuurd.

Toonaangevende sectoren

De conclusies in de Monitor Arbeidsongevallen baren aan de ene kant zorgen. Daarentegen constateren wij ook dat veel organisaties juist steeds meer werk maken van arbeidsveiligheid. Zeker in sectoren als de offshore en de petrochemie is het thema aan de orde van de dag. In de bouw en de agrarische sector wordt het beter, maar dringt het belang bij sommige bedrijven nog te weinig door. Het gaat erom dat je twee zaken op orde hebt. Op de eerste plaats moet je natuurlijk zorgen dat ongevallen niet plaatsvinden. Maar je wilt ook goed voorbereid zijn als er toch iets misgaat. Wij helpen daarbij.

Rope access icoon blauw | R3B Safety & Rescue
Close-up karabiner veilig werken op hoogte | R3B Safety & Rescue

Trainingscentrum

In ons moderne en internationaal toonaangevende trainingscentrum in Zevenbergen (Noord-Brabant) zijn bijna dagelijks werklieden aan de slag in bijzondere situaties, zoals in telecommasten of opslagtanks. Ze bereiden zich maximaal voor op arbeid op hoogte of besloten ruimten. De oefeningen krijgen vaak een vervolg op hun eigen specifieke locatie. De trainingen zien er spectaculair uit, maar vaak zijn niet-alledaagse oplossingen simpelweg de beste. Is bijvoorbeeld ergens de grond niet stabiel genoeg voor een hoogwerker, dan zijn er andere opties denkbaar om de werkplek te bereiken. Via touwen bijvoorbeeld. Zo maak je de risico’s beheersbaar. Zolang je maar goed bent uitgerust en weet wat je moet doen.

Beschermingsmiddelen

Het theater, een havenkraan, het distributiecentrum van een supermarkt: vele omgevingen, dezelfde uitdaging. Overal moeten mensen de hoogte in en is het zaak om weer veilig beneden komen. Bij R3B beheersen we elk facet van werken op moeilijke plekken. We leiden niet alleen op, we leveren én onderhouden ook de benodigde spullen: een harnas voor iemand die zich op het dak moet aanhaken, valbeschermingsmiddelen, driepoten die helpen iemand stabiel te laten afzakken. En gereedschap waarmee een collega te hulp kan schieten als er onverhoopt toch iets gebeurt.

Verschil tussen leven en dood

Hetzelfde geldt voor werk in of langs het water of in besloten ruimten (met bijvoorbeeld weinig zuurstof of gevaarlijke gassen). We brengen voor onze opdrachtgevers de mogelijke risico’s in kaart en dragen de bijbehorende oplossingen aan. Dat levert soms interessante dialogen op, maar altijd vanuit een goede gedachte. Want organisaties die ons inschakelen, hebben één ding met elkaar gemeen: ze willen de Arbowet naleven en een goede werkgever zijn. Het is een kwestie van ethiek, niemand stelt zijn werknemers graag bloot aan onnodige risico’s. Goede training en voorbereiding kunnen het verschil maken tussen leven en dood. Veel bedrijven willen daarover sparren, om het uiteindelijk goed te regelen voor hun personeel.

Kritisch oog

Zo leveren wij een bijdrage aan veiligheid. Bij bedrijven, overheidsorganisaties en zelfs bij reddingsteams van hulpdiensten. Altijd met een kritisch oog. Wij zeggen het meteen als arbeidsomstandigheden niet goed zijn geregeld, daar is iedereen bij gebaat. De cijfers in de Monitor Arbeidsongevallen zeggen wat dat betreft genoeg. Die moeten echt een stuk omlaag.

CONTACT
close slider