Via industriële touwtechnieken een moeilijk toegankelijke werkplek bereiken: in tegenstelling tot in bergachtige gebieden, zijn we er in ons vlakke land niet zo mee bekend.

Via industriële touwtechnieken een moeilijk toegankelijke werkplek bereiken: in tegenstelling tot in bergachtige gebieden, zijn we er in ons vlakke land niet zo mee bekend. Toch passen we ‘Rope Access’ hier regelmatig toe. De uit de bergsport afkomstige techniek oogt spectaculair, maar is de afgelopen decennia sterk doorontwikkeld. Zodanig dat het in sommige situaties de beste manier is om veilig te kunnen werken.

Zo is Rope Access ook in een vlak land als Nederland niet meer weg te denken uit de industriële wereld.

Advies nodig?

Rope Access: voor moeilijk bereikbare plaatsen.

Advies nodig?

In de jaren tachtig was het nog iets voor de durfal. Naast de alpinist maakte ook de speleologie gebruik van touwen, om toegang te verkrijgen tot diepe grotten. Maar Rope Access, zoals we de industriële toepassing noemen, lijkt in niets meer op de techniek van het eerste uur. De methode is stap voor stap doorontwikkeld tot een industrieel niveau met zeer hoge veiligheidseisen. Zo kan een enkele lijn vaak al meer dan drie ton aan gewicht dragen. Een dubbele zekering (bij ons wettelijk verplicht in werksituaties) bouwt een extra garantie in en minimaliseert daarmee de kans op een ongeval. Het ziet er dan nog steeds spannend uit, maar feitelijk is Rope Access een veilige methode om de plaats te bereiken waar je moet werken.

IRATA

Het is de Britse arbeidsinspectie die Rope Access in de jaren tachtig en negentig ontwikkelde tot een gecertificeerde arbeidstechniek (IRATA, Industrial Rope Acces Trade Association). In sommige industrieën is deze inmiddels zeer bekend. Voor werkplekken die niet of moeilijk met een steiger of hoogwerker zijn te bereiken, is de touwtechniek een gangbaar alternatief. Bij R3B (onderdeel van de Eurosafe Group) hebben we Rope Access tot een van onze specialisaties gemaakt. We trainen onze klanten om veilig te kunnen werken en hebben zelf teams met specialisten paraat die in opdracht werkzaamheden uitvoeren.

Rope access icoon blauw | R3B Safety & Rescue
Werken op Hoogte | R3B Safety & Rescue

Nauwelijks zware ongevallen

Eerst maar even de veiligheid: de risico’s die aan Rope Access kleven, zijn zeer beheersbaar. De meest actuele cijfers, over 2019, tonen slechts één fataal ongeval bij IRATA gecertificeerde bedrijven. Daarnaast raakten twee mensen zwaargewond. Dit zijn geen Nederlandse cijfers, maar wereldwijde. De statistieken bewijzen daarmee dat de techniek zodanig is verfijnd dat de risico’s klein zijn. Mits je bent getraind en het werk goed voorbereidt natuurlijk. Bovendien maken we in Nederland pas gebruik van Rope Access als het niet anders kan of alternatieven onlogisch zijn. De wet schrijft hier voor dat bedrijfseconomische voordelen niet leidend mogen zijn bij de keuze voor deze methode. We passen dus geen touwtechnieken toe als we een plek bijvoorbeeld eenvoudig met een hoogwerker kunnen bereiken.

Ingeburgerde methode

Maar soms ligt Rope Acces nu eenmaal het meest voor de hand. Bijvoorbeeld als je moet afdalen in een silo of riool, een kort klusje moet doen op een kerktoren, in een hoge schoorsteen werkt of onder een booreiland moet hangen. In de offshore en petrochemie is Rope Acces volledig ingeburgerd. In stedelijke gebieden -waar soms onvoldoende plaats is voor steigerbouw- zie je het steeds vaker. En werkzaamheden aan gevels van hoge gebouwen vinden meer en meer plaats aan touwen.

Opleidingscentrum

Je moet natuurlijk geen hoogtevrees hebben om hangend te schilderen, monteren of onderhoudswerk te verrichten. De methode stelt bovendien fysieke eisen. Voor avontuurlijk ingestelde werklieden is Rope Access echter een prachtige manier van werken. Bij R3B leiden we mensen op om dit volgens de hoogste veiligheidsnormen te doen. Dat doen we in ons opleidingscentrum in Zevenbergen. We zijn in het bezit van de IRATA certificering, een krachtig internationaal keurmerk dat hoge eisen stelt aan ons bedrijf en onze medewerkers. We leren de cursisten niet alleen om goede voorzorgsmaatregelen te treffen, maar ook hoe ze zichzelf kunnen redden als er onverhoopt toch iets misgaat. Want ook al minimaliseer je die kans, je mag dat nooit uitsluiten.

Trainingscentrum R3B Zevenbergen buitenkant

Voor onze opdrachtgevers schrijven we een uitgebreid veiligheidsplan voordat het werk kan beginnen. En we stellen persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar. Zijn werkzaamheden op hoogte of diepte te complex of heeft een organisatie er zelf de mensen niet voor, bijvoorbeeld omdat ze maar incidenteel worden uitgevoerd, dan nemen wij het werk uit handen. R3B heeft zelf hooggekwalificeerd personeel in dienst voor (technisch) werk in moeilijke omstandigheden.

Niet meer weg te denken

Touwtechnieken zijn niet meer voorbehouden aan alpinisten, ze helpen om in bepaalde situaties veilige arbeidsomstandigheden te creëren. Zo is Rope Access ook in een vlak land als Nederland niet meer weg te denken uit de industriële wereld. Voor de buitenstaander wellicht spectaculair, maar voor technisch specialisten soms gewoon de beste optie.

CONTACT
close slider