Iedereen vindt het logisch dat bedrijven en organisaties opgeleide BHV’ers in huis hebben

Iedereen vindt het logisch dat bedrijven en organisaties opgeleide BHV’ers in huis hebben, voor het geval iemand snel medische hulp nodig heeft. Maar hoe goed zijn we ingericht op zware arbeidsomstandigheden op moeilijk bereikbare plekken? In geval van nood kun je niet zo maar verwachten dat een BHV’er het even oplost.

Stand-by Safety & Rescue Team:
Voor risicovolle werkzaamheden.

Advies nodig?

Rope Access: voor moeilijk bereikbare plaatsen.

Advies nodig?

Wanneer elke minuut telt

De aanrijtijden van reguliere hulpdiensten zijn in Nederland kort. Dat is helaas soms anders wanneer een slachtoffer op een moeilijk toegankelijke plaats moet worden geëvacueerd. We hebben in ons land maar enkele gespecialiseerde teams voor het redden van mensen in besloten ruimten. Al komen ze nog zo snel in actie, tijdens een noodsituatie duurt het al snel langer dan je lief is. Heb je bijvoorbeeld een medewerker die in een metersdiepe tank valt en zijn been breekt, of erger, dan is elke minuut wachten er één te veel. Het is daarom zaak om in zulke situaties zelf een goed opgeleid reddingsteam paraat te hebben. Dat kan er één in eigen beheer zijn of een ingehuurd team.

Bedrijfsongevallen

Haast wekelijks lees je er wel over in de nieuwskolommen: bedrijfsongevallen met zwaar lichamelijk letsel. Vaak zijn ze het gevolg van een gebrekkig of slecht nageleefd veiligheidsplan. Wanneer zoiets voorvalt, blijkt een adequate bedrijfshulpverlening ook niet eens vanzelfsprekend. Waarom, vraag je je af. Als je medewerkers voor onderhoud in een riool, stoomketel, sluis of mestsilo laat werken -om maar wat voorbeelden te noemen- wil je ze toch meteen kunnen bevrijden als daarbinnen iets misgaat?

Standby Safety Rescue Team icoon blauw | R3B Safety & Rescue
Rope Access Offshore | R3B Safety & Rescue

Voorzorg

In sommige sectoren is die voorzorg gelukkig goed geregeld. Bedrijven in de petrochemie en offshore hebben over het algemeen uitstekende protocollen. Misschien omdat de gevaren duidelijk zijn, want er is weinig voorstellingsvermogen nodig om het risico van chemische gassen goed in te schatten. Bovendien vinden werkzaamheden in deze sectoren op dagelijkse basis plaats, wat het makkelijker maakt om in opleiding en materieel te investeren. Heb je als organisatie slechts incidenteel een risicovolle klus, dan loont het niet om dagelijks een Stand-by Rescue Team -ook wel Emergency Response Team (ERT) genoemd- te hebben klaarstaan. Beter is het dan om zo’n team in te huren.

R3B’s Stand-by Rescue Team

Of het nu gaat om een extern reddingsteam of een team van jezelf, een goede voorbereiding bepaalt hoe zinvol de inzet is. R3B, onderdeel van de Eurosafe Group, leidt ERT’s op (onder andere voor de brandweer) en beschikt over teams die -wanneer nodig- bij bedrijven of organisaties kunnen worden ingezet. Voor ons is reddingswerk en stand-by staan dagelijks werk. Op de eerste plaats zorgen we ervoor dat werkzaamheden zo veilig mogelijk kunnen worden uitgevoerd. We brengen uitvoerig alle risico’s in kaart en nemen de benodigde voorzorgsmaatregelen. Daarnaast maken we een gedetailleerd reddingsplan voor als we toch in actie moeten komen. Onze teamleden weten dan precies wat ze moeten doen.

Verschil tussen leven en dood

Het ongeval in de Amercentrale, waarbij in 2003 tijdens onderhoudswerkzaamheden een steiger instortte en vijf arbeiders het leven lieten, heeft in ons land voor een belangrijk deel bijgedragen aan de bewustwording over reddingswerk in besloten ruimten. Destijds hadden we nog weinig kennis op dit gebied, waardoor de slachtoffers lang onbereikbaar bleven. Inmiddels is in de Arbowet opgenomen dat het primair de taak van een bedrijf is -en niet van hulpverleningsinstanties- om eventueel reddingswerk op moeilijk toegankelijke plekken goed te organiseren. Helaas wordt die verantwoordelijkheid nog niet overal even nadrukkelijk gevoeld.

Want het gaat nog steeds zo nu en dan mis, met soms fatale afloop. Heftig was het ongeval in 2016, waarbij drie mensen op een boerderij in Friesland overleden door giftige dampen bij werkzaamheden in een mestsilo. Bij de Krammersluizen overleefde een arbeider afgelopen zomer ternauwernood een val in een diepe put. Tijd is kostbaar in zo’n situatie, een slachtoffer is erbij gebaat zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te kunnen. Een Stand-by Rescue Team kan, in afwachting van de ambulance, een slachtoffer stabiliseren en klaarmaken voor transport.

Opleidingsmogelijkheden

Bij R3B leiden we ERT’s op voor bedrijven die zelf permanent een team paraat hebben staan. We oefenen periodiek, zodat hun kennis en kunde up-to-date blijft. Hetzelfde doen we met onze eigen reddingsteams, waarin veel mensen met een brandweer- of ambulanceachtergrond actief zijn. Het is onze eerste prioriteit om ervoor te zorgen dat een ongeval niet plaatsvindt. Maar gaat er tijdens risicovolle werkzaamheden onverhoopt toch een keer wat mis, dan houden we de gevolgen graag zo beperkt mogelijk.

CONTACT
close slider