Veelgestelde Vragen
Keuring & Inspectie

Deskundig advies nodig?

Kom in contact

R3B Keuring & Inspectie

Door een keurings- en onderhoudscontract af te sluiten heeft u geen omkijken meer naar uw periodieke keuringen. Doordat onze medewerkers beschikken over de benodigde gecertificeerde opleiding in combinatie met een ruime praktijkervaring in het werkveld, zijn zij uitstekend in staat uw materiaal periodiek te keuren en te onderhouden.

Wanneer is keuring en inspectie van veiligheidsmaterialen nodig?

De Arbowet stelt dat keuring en inspectie van veiligheidsmaterialen uitgevoerd moet worden zo vaak als nodig, maar dat daarbij de gebruikershandleiding en richtlijnen van de fabrikant sowieso gevolgd moeten worden. Dit betekent dat er, conform de richtlijnen van de fabrikant, minimaal jaarlijks een (geregistreerde) keuring en inspectie van veiligheidsmaterialen uitgevoerd dient te worden. Dit kan echter vaker het geval zijn, namelijk maandelijks of per kwartaal als de gebruikersintensiteit dit vraagt. Dit is te beoordelen aan de hand van een risicoanalyse. Daarnaast moeten materialen, door de gebruiker, voorafgaand en na afloop van ieder gebruik gecontroleerd worden op een goede staat.

Een keuring en inspectie omvat altijd een visuele controle en functietest van het te inspecteren item. Daarnaast is het mogelijk dat er aanvullende eisen (bijvoorbeeld aandraaimoment controles) worden gesteld door de fabrikant om een item goed te keuren. Dit is wisselend per type product en per fabrikant.

Het goed uitvoeren van keuringen en inspecties vraagt om gedegen kennis, kunde en ervaring met de producten en de eisen die de fabrikant daaraan stelt. Het niet beschikken over deze kennis/kunde/ervaring levert een veiligheidsrisico. Aangezien daarmee de kans vergroot wordt dat items die niet goedgekeurd worden (en dus niet meer veilig zijn) in omloop blijven.

Wij adviseren producten van gerenommeerde fabrikanten te gebruiken, niet persé één merk. Het belangrijkste is dat de persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm) de juiste bescherming bieden en op de juiste wijze gedragen worden. Hoe hoger het gebruiksgemak, hoe kleiner de kans op gebruikersfouten en hoe groter de kans dat een medewerker de pbm’s ook daadwerkelijk draagt. Er zijn tegenwoordig veel veilige pbm’s op de markt. Het grote onderscheid kun je dus niet alleen maken op veiligheid, maar ook op gebruiksvriendelijkheid. Als deze laatste hoog is, wordt het product vaker en beter gedragen en levert dus meer “echte” veiligheid op. Wij leveren o.a. van de volgende merken persoonlijke beschermingsmiddelen:

  • Petzl
  • Skylotec
  • MSA
  • Honeywell
  • Rock Exotica
  • Courant

Bij de aanschaf van persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm) is het belangrijk om te letten op: welke bescherming het biedt, pasvorm, gebruiksgemak, levensduur, prijs-kwaliteit verhouding, CE-markering en de normen waaraan wordt voldaan. Om passende pbm’s te selecteren is het goed inzichtelijk hebben van de gevaren, risico’s en vereiste beheersmaatregelen essentieel. Het is daarom belangrijk dat klanten geadviseerd worden door deskundigen bij de selectie van de juiste pbm’s en dat medewerkers die ermee moeten worden betrokken worden bij de selectie in het aankoopproces.

Staat uw vraag er niet bij?

Stel uw vraag